Bladgroenten, knolgewassen, bonen, granen en fruit. Een mix van plantaardig voedsel is nodig in een gezond menselijk dieet. Of anders gezegd, een gezond dieet voor een mens is samengesteld uit een bepaalde hoeveelheid koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, mineralen en vitaminen. Niet al het voedsel is plantaardig of kan aan boord verbouwd worden. Aanvullend zijn dierlijke eiwitten en vetten nodig, die zouden kunnen komen van vis en insecten. Algen kunnen ook een belangrijke voedselbron zijn. Zuivel, vlees, koffie, thee en granen zullen van het vaste land moeten komen, geleverd met een bevoorradingsboot. Of is het in de toekomst mogelijk met een drone?
De zeebewoners kunnen veganist, vegetariër of flextariër zijn. De grootte en samenstelling van de zeecommunity maakt veel uit voor voedselproductie aan boord of noodzaak voor invoer vanaf het vaste land. In de keuken komen mens en hun dieet bij elkaar. Eten is cultuur, dat maakt het spannend welke rol voedsel heeft in de community.
De onderzoeksvragen voor S4aF:
Voedsel is een heel veelzijdig onderwerp. Kun je een ontwerp maken voor een voedselsysteem aan boord en hoe sluit je de kringloop van nutriënten? Hoeveel voedsel is nodig voor een persoon, welke kwaliteit, wat kan wel/niet aan boord verbouwd worden? Het beantwoorden van deze vragen vereist de kennis van professionals. Verder zijn het interessante onderwerpen om samen met studenten onderzoek naar te doen. Voedsel is daarnaast een heel interessant onderdeel voor brainstormsessies. Voedsel is cultuur.
Het schema geeft een indruk van de voedselkringloop aan boord.